Elämme isojen muutosten aikaa, kun yleinen arvonlisävero nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin vuonna 2024. Tarkka päivämäärä muutokselle ei ole vielä annettu mutta se voi tapahtua jo 1.9.2024 lähtien. Muutos tarkoittaa enemmän kuin vain prosenttiyksiköiden lisäystä, sillä se vaikuttaa laajasti yritysten ja yhteisöjen taloushallintoon ulottuen rutiinikirjanpidosta taloushallinnon johdon suunnitteluun. Tässä blogikirjoituksessa pohdimme lyhyesti sitä, miten arvonlisäveron muutokset vaikuttavat Suomessa toimivien yritysten taloushallinnon kiemuroihin ja miten mm. Odoo- järjestelmään tehdään tarvittavat muutokset.
Tosielämässä alvin nosto tarkoittaa, että yritysten on perittävä entistä enemmän veroja tilitettäväksi valtiolle. Tämä vaikuttaa suoraan yrityksen kassavirtaan ja saattaa pakottaa yrityksen arvioimaan uudelleen hinnoittelunsa. Vaikutus näkyy muita enemmän korkeamman verokannan tuotteiden ja palveluiden, kuten makeisten, veroissa, koska niissä ALV hyppää kertaheitolla 14 prosentista 25,5 prosenttiin. Myös veromuutosten hallinnollinen taakka on yrityksille melkoinen uuden järjestelyn myötä. Taloushallinnon järjestelmien ja prosessien tulee tukea muuttuneita verokantoja ja käyttäjien pitää varmistaa, että onko taloushallinto raportointitarpeineen ajan tasalla. Desimaalien käyttö verokannoissa tuttujen kokonaislukujen sijasta lisää kompleksisuutta ja virheen mahdollisuutta, mikä voi aiheuttaa yhteensopivuusongelmia joidenkin vanhempien järjestelmien kanssa, jotka eivät välttämättä tue desimaalilukuja vakiomuodossaan.
Nykyisten käytössä olevien taloushallinnon ja ERP- järjestelmien päivittämisen tarve riippuu pitkälti siitä, kuinka joustavia ja kattavia ne ovat. Monet nykyaikaiset ERP- ja taloushallinnon ohjelmistot tukevat jo desimaalien käyttöä veroprosenttiosuuksissa, ja niiden päivittäminen uuteen veroprosenttiin on erittäin helppoa. Tämä päivitys voidaan yleensä tehdä suoraan järjestelmän käyttöliittymän kautta luomalla uusi veroprosentti ja tallentamalla se.
Esim. näin kevyesti se sujuu Odoossa (avataan taloushallintomoduuli ja mennään veroluetteloon):
Odoossa verokantojen muutosten vaikutukset ulottuvat välittömästi järjestelmän joka puolelle, niin myynteihin, verkkokauppaan kuin laskutukseen ja raportointiin eli ei synny ylimääräisiä liikkeitä. Ainoastaan pitää korjata vanhat tapahtumat alvien osalta tarpeen mukaan, mutta tähänkin on olemassa mm. automatisoituja palvelintoimintoja (ne täytyy vain aktivoida). ERPWarella on olemassa veromuutosta helpottava palvelupaketti, johon sisältyy konsultaatiotunti, ohjedokumentti, automaatio/palvelintoiminto vanhojen tietueiden veromuutokseen, paketin hinta on 300 e + alv.
Vanhemmissa järjestelmissä, jotka eivät tue desimaaliverokantaa ns suoraan paketista, voi olla tarvetta laajoille ja hintaville ohjelmistopäivityksille tai jopa ERP/taloushallinnon järjestelmän vaihtamiselle kokonaan. Tällöin yrityksen tulee arvioida nykyisen järjestelmän kustannustehokkuutta ja harkita, onko investointi uuteen järjestelmään taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevämpää kuin vanhan päivitys + ylläpito. Jos haluat kuulla enemmän tai vaikkapa sparrata aiheen tiimoilta niin ota rohkeasti yhteyttä!