Odoon sovelluskauppa: Uhka vai mahdollisuus? 

Odoon sovelluskauppa: Uhka vai mahdollisuus? 

Jokainen Odoo-käyttäjä on todennäköisesti törmännyt edes kerran Odoon ylläpitämään lisämoduulikauppaan eli tuttavallisemmin Odoo Apps Storeen. Koska Odoo on enemmän maailmanlaajuinen, avointa lähdekoodia edustava ekojärjestelmä, kuin pelkkä toiminnanohjausjärjestelmä, tämä tarkoittaa erilaisten lisätoiminnallisuuksien sekä näiden tekijöiden räjähdysmäistä kasvua – tarjonta ei heti lopu kesken.

Odoo-Apps etusivu huokuu runsautta: 

Ilmaisia tai kertamaksullisia lisätoiminnallisuuksia löytyy yli 47 000 ja olo on kuin karkkikaupassa. Odoon sovelluskaupan käyttämisessä on sekä hyviä että huonoja puolia ja seuraavaksi pohdimme miksi näin. 

Sovelluskaupan Plussat: 

  • Sovelluskaupasta voi löytyä arkea helpottavia ideoita, mitä ei tullut ajateltuakaan muissa olosuhteissa.
  • Sovelluskaupasta voi löytyä ratkaisu ongelmiin, joista ollaan oltu pitkään tietoisia mutta mihin ei löytynyt ns. Odoon vakioratkaisua tai Odoo-kumppanin kehittämää valmista toiminnallisuutta.
  • Sovelluskaupasta löytyy myös ilmaisia moduuleita, jotka ovat hyvinkin hyödyllisiä eli parhaassa tapauksessa lisätoiminnallisuus on käytettävissä asennusvaivalla. 

Sitten ne sovelluskaupan huonot puolet: 

  • Ei laadunvalvontaa: kuka tahansa voi rekisteröityä ja lisätä moduuleita Appstoreen, Odoo ei tarkista ladattujen moduulien sisältöä. Voi törmätä  huonolaatuiseen, vaikeasti ylläpidettävään koodiin, joka saa Odoon sekaisin.
  • Tietoturvariski: moduuleissa saattaa olla tietoturvariskejä eli niiden kautta voi valua dataa organisaation ulkopuolelle tämän tietämättä asiasta.
  • Ristiriidat räätälöintien kesken: saattaa olla, että hankittu lisämoduuli on täydessä ristiriidassa Odoon muiden räätälöintien kanssa ja järjestelmä menee solmuun eli lisämoduuli ei saa niin helposti käyttöön kuin olisi toivonut.
  • Versiopäivitykset: kun Odoo päivitetään, niin täytyy päivittää myös lisämoduulit. Jos alkuperäinen tekijä ei julkaisekaan enää versiota uusimalle Odoo-versiolle, joudutaan miettimään kuka tekee päivityksen ja mihin hintaan.
  • Ylikäyttäminen: ennen lisämoduulin asennusta ja käyttöönottoa kannattaa huolella miettiä, onko Odoossa mahdollisesti jo olemassa vakiotoiminto, jolla on sama virka. Liian helposti ajaudutaan tilanteeseen, jossa Odooseen asennetaan matalalla kynnyksellä kymmeniä lisämoduleita, jotka ovat täysin tarpeettomia ja monimutkaistavat järjestelmää turhaan. 

Meillä ERPWarella on pitkä kokemus lisämoduuleista, sekä sovelluskaupan kautta hankituista että omista. Ota yhteyttä jos vähänkin mietityttää mikä on oikea valinta niin autamme etsinnässä ja valinnassa!